Kamlesh Patel ne poartă într-o călătorie – călătoria finală spre libertate. În acest proces ne explică de ce este importantă libertatea pentru oamenii din întreaga lume.
Dacă studiem istoria, ne dăm seama că există câteva principii și valori fundamentale pe care oamenii din toate culturile, mediile și stilurile de viață, le-au considerat importante. Le putem numi principii universale. Libertatea este una dintre cele mai prețuite valori.
Ram Chandra din Shahjahanpur a spus:
„Dorința firească a sufletului este să fie eliberat de înlănțuiri”.
Această dorință sau năzuință de libertate este esența existenței omului. Am putea spune, de fapt, că adevăratul țel al omului este obținerea eliberării.
Despre ce libertate vorbea Ram Chandra în această afirmație? Este oare vorba despre permisiunea de a face pe acest pământ tot ce dorim, pentru propria noastră fericire, în detrimentul altor oameni, a altor specii și a mediului înconjurător? Filozoful antic grec Platon a spus „nu” și a susținut că, odată cu libertatea, apare responsabilitatea de a ne selecta, cu bunătate, alegerile. În secolul al XVII-lea, John Milton a spus același lucru. În învățăturile tuturor religiilor, filosofiilor și tradițiilor spirituale, găsim ideea de a alege ceea ce este bine, nu ceea ce este plăcut. Nobila cale a lui Buddha, care cuprinde opt pași, se bazează pe aceeași premiză, tot astfel și preceptele etice din Yoga – yama și niyama – și cele Zece Porunci ale tradiției iudeo-creștine.
Să explorarăm mai profund declarația lui Ram Chandra: „Dorința firească a sufletului este să fie eliberat de înlănțuiri”. Ce fel de înlănțuiri? Ce înrobește sufletul? În toată această serie despre evoluția conștiinței am fost foarte aproape de abordarea acestei teme. Evoluția conștiinței este expansiunea care are loc, pas cu pas, pe măsură ce depășim înrobirea sufletului. Am explorat cele trei corpuri ale omului: sufletul este în centrul existenței noastre, iar apoi sunt învelișurile din jurul sufletului. Există un număr infinit de văluri în jurul sufletului, care pot fi toate îngreunate de complexități și impurități.
Adevăratul nostru parcurs către eliberare constă în purificarea acestor văluri, astfel încât să nu mai înrobească sufletul, pentru a elibera sufletul de toată impuritatea, ca să se poată înălța și deveni unul cu sufletul universal pe care îl numim Divinitate sau Dumnezeu. Și, astfel, pentru a trăi în conștiința universală.
Înaintarea către eliberare este călătoria spirituală și există o hartă care ne îndrumă și să ne călăuzește. Această hartă este anatomia spirituală a sistemului omenesc. În articolele anterioare ale acestei serii am început să explorăm anatomia spirituală, dar acum o vom explora mai profund.
Mulți dintre voi au auzit de chakre, care sunt deseori descrise ca centre de energie concentrată în sistemul uman. Opinia tradițională este că există 7 chakre principale: chakra de la baza coloanei vertebrale, aflată la coccis, chakra sacrală, imediat sub ombilic, chakra plexului solar, în abdomenul superior, chakra inimii, chakra gâtului, chakra din frunte și chakra superioară, în creștetul capului.
Dar acum știm că anatomia spirituală a omului este alcătuită din mult mai multe chakre decât cele 7 și că ele se extind până la proeminența occipitală din spatele capului.
Cele 3 chakre inferioare sunt comune tuturor speciilor de animale mai evoluate, în timp ce ființele omenești au și posibilitatea de a trezi și de a dezvolta capacitatea chakrelor situate de la inimă în sus. Aceste 13 chakre sunt prezentate în imaginile următoare:
Chakra inimii nu este doar o unică stea; este o constelație formată din multe stele, iar cele mai importante 5 corespund celor 5 elemente care se manifestă în tot universul – pământ, aer, foc, apă și eter, cunoscut și sub numele de akash sau spațiu. Corpurile noastre sunt, de asemenea, alcătuite din cele 5 elemente prezente în chakra inimii, începând cu chakra 1 a inimii, care are drept calități dominante cele ale pământului. Celelalte patru elemente există aici într-o măsură mai mică. Chakra 1 se află în partea stângă, partea de jos a pieptului, aproape de inima fizică.
Chakra 2 este chakra sufletului, se află în partea din dreapta jos a pieptului. Are drept calități dominante cele ale spațiului sau akasha. Chakra 3 este locul unde domină elementul de foc, în partea din stânga sus a pieptului. Chakra 4 este cea în care domină elementul de apă, în partea din dreapta sus a pieptului, iar chakra 5 este la gât și are drept element dominant aerul. Toate acestea se află în Regiunea Inimii, numită Pind Pradesh, care este o vastă regiune în sine.
Prin practica Heartfulness, primul pas este acela de a purifica și a trezi aceste 5 chakre din Pind Pradesh, astfel încât conștiința să se poată extinde prin această vastă regiune.
Ce înseamnă asta pentru noi? Înseamnă, mai întâi, că învățăm să purificăm și să stăpânim aspectul sentimental al vieții. Putem îndepărta straturile de distorsiune emoțională din jurul sufletului, care ne influențează percepția, astfel încât puritatea, înțelepciunea și claritatea să devină starea noastră firească de a fi. Dezvoltăm încrederea de a ne asculta inima. Viața noastră devine mai simplă și mai curată.
În această călătorie prin Regiunea Inimii, în chakra 1 învățăm să lucrăm cu preferințele și aversiunile noastre, cu atracția care o exercită dorințele noastre, inclusiv grijile lumești, lăcomia și gelozia, resentimentele și auto-compătimirea, senzualitatea și pofta, vinovăția și rușinea. Când stăpânim aceste emoții, ca rezultat al purificării și al traversării chakrei 1, se dezvoltă un sentiment firesc de mulțumire și despovărare. Caracteristica frumoasă a elementului pământ din chakra 1 este că acesta susține și permite totul. Este o acceptare absolută, fără a judeca. De exemplu, pământul va admite o crimă și, când aceasta are loc, nu are loc niciun cutremur. Pământul nu înghite criminalul. Pășim pe pământul mamă și acesta ne tolerează greutatea. Putem crea o frumoasă grădină sau o putem arde, iar pământul e martor la toate. Ne tolerează. Ne acceptă. E ca o mamă pentru noi.
Când cineva dezvoltă această calitate, la apogeu persoana devine asemenea mamei, iubitoare și care acceptă totul.
Chakra 2 este inima spirituală. În chakra 2 experimentăm sentimente de pace, lumină, liniște și fericire a sufletului. Aici, compasiunea atinge apogeul. La început această experiență este greu de integrat în viața de zi cu zi, deoarece sentimentele sunt atât de ademenitoare, încât tot ceea ce dorim să facem este să medităm și să rămânem în această stare de pace. Pe de o parte, este un imens calm și pace, iar pe de altă parte o foarte subtilă tânjire de a merge mai departe. Treptat, pe măsură ce călătorim prin chakra 2 și echilibrăm chakrele 1 și 2, învățăm să fim atât integrați în planul material, cât și să ne înălțăm în spațiu, în același timp. Începem să integrăm și materia și spiritul în viața noastră.
Aceasta creează baza pentru înălțarea noastră spre chakrele superioare din zona pieptului, unde întâlnim celelalte elemente – foc, apă și aer. Focul este energia vitală, iar la chakra 3 ne adâncim mai mult în acest element.
Focul purifică. Atunci când minereul aurifer e încălzit, el e purificat pentru a produce aur. Dacă încălzim gheața, ce se întâmplă? Se topește – devine apă, care apoi devine abur, destul de puternic pentru a porni motoarele locomotivei. Să ne concentrăm asupra acestor două principii de foc: purificarea și topirea. Ce parte grosieră se topește în noi? Când interacționăm cu oamenii, uneori rezonăm și simțim nevoia de a acționa, iar alteori nu dorim să facem nimic, suntem ca și înghețați. Asta este. Când există focul iubirii, putem să acționăm cu ușurință, deoarece iubirea face ca totul să fie ușor și să fie mai bine. Este dificil să ne deplasăm cu complexități și poveri.
Focul are și o altă calitate. Chiar și atunci când țineți un chibrit sau o brichetă în jos, focul se va ridica mereu în sus. Iubirea noastră, focul iubirii, trebuie să urce. Când vorbim de ascensiune, vorbim întotdeauna despre divinitate. Iubirea ne unește cu sursa noastră și cu Îndrumătorul care ne conduce către sursă și astfel iubirea ne ușurează înaintarea spre libertate.
În chakra 3 învățăm să folosim iubirea și mânia, astfel încât ambele să fie emoții transformatoare care ne îndrumă în călătoria ulterioară. Mânia în forma sa pură este, de asemenea, înspre beneficiul nostru, deoarece ne avertizează că ceva nu este în regulă și ne reamintește să ne schimbăm tendințele și comportamentul pentru a continua pe calea cea bună. Pe măsură ce simțim conflictul interior, știm că ceva trebuie rafinat.
Așadar, în această chakră, efectul purificator al focului ne ajută să ne transformăm, astfel încât să evocăm iubire în ceilalți. Ce se transformă în noi? Ceea ce este mai rău; lucruri precum ura. Se transformă în dragoste și asta ne ajută să evoluăm. Focul ne ajută să ne topim inima. Aici se dezvoltă adevărata devoțiune și adevărata iubire. Nu trebuie să ne prefacem că iubim, deoarece nu putem decât să iubim. Iubirea devine însăși natura noastră.
Atunci când mânia și iubirea sunt îndreptate în altă parte, când focalizarea lor este spre exterior, spre alte persoane și lucruri, aceste două emoții pot conduce la confuzii și complexități, creând o deturnare și provocând impetuozitate emoțională. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să iubim în înțelesul lumesc, sau că nu ar trebui să folosim mânia pentru a ne perfecționa în înțelesul comun, dar este important să păstrăm câmpul conștiinței clar și pur și nu să-l mânjim cu emoții tulburătoare. Prin urmare, în Heartfulness avem procesul de curățire – pentru a reîmprospăta și a reîntineri conștiința, pentru a purifica zilnic corpul subtil.
În călătoria noastră prin Regiunea Inimii,
purificăm toate aceste sentimente.
Fiecare își are rostul și învățăm cum să le folosim,
constructiv, pentru evoluția noastră viitoare.
Odată ce am traversat chakrele din Regiunea Inimii,
călătoria continuă în tărâmuri tot mai înalte.
Pentru a continua, calitatea importantă necesară este generozitatea.
Generozitatea inimii este capabilă să elimine diferențele,
contrariile sau dwandwas
și este capabilă să discearnă lucrurile din perspectiva corectă.
La chakra 4, ce evocă elementul apei în noi? Apa are un efect foarte odihnitor și liniștitor. Ea revigorează mintea și liniștește inima. Starea pe care am experimentat-o cu focul, permanenta neliniște de a iubi, se mai liniștește acum. Intensitatea iubirii se reduce considerabil. Iubirea devine asemenea unui râu adânc ce curge spre Sursă. Ea se exprimă mai puțin și ne conduce mai mult în interior. Agitația emoțională a iubirii din chakra 3 este înnobilată atunci când se îmbină cu elementul apei și devine mai subtilă.
Pe măsură ce iubirea se revarsă mai în adâncime, forța se dezvoltă din interior, iar acest lucru se manifestă în chakra a 4-a sub forma curajului și a încrederii în tot ceea ce facem. Curajul este foarte benefic atunci când smerenia și preocuparea pentru alții există în suficientă măsură, însă poate fi distructiv când este nepăsător și mânat de ego.
Tot în chakra a 4-a trăim și învățăm să ne stăpânim teama. Să spunem că sunteți singuri pe ocean și că valurile au treizeci de metri, veți simți teamă. Teama echilibrează curajul, împiedicându-ne să facem lucruri care ar putea fi nesăbuite. În forma sa pură, putem spune că ne menține pe drumul cel bun, ca să mă exprim astfel. Dar când este îngreunată de impresii, teama poate deveni negativă și îngrozitoare.
Chakra a 5-a este dominată de elementul aer și are calitățile luminozității, ale clarității și ale inteligenței. Aerul este în continuă mișcare – nu știm în ce direcție se îndreaptă. Tot astfel mintea, stările noastre de spirit, emoțiile noastre, toate acestea fluctuează în permanență. În chakra a 5-a poate exista multă iluzie. Atunci când în inimă există turbulențe emoționale sau greutăți, elementul aerului manifestă această confuzie și iluzie. Atunci când există confuzie, înseamnă că trebuie să ne oprim și să așteptăm până când confuzia dispare și inima ne poate, cu adevărat, îndruma cu claritate.
În călătoria noastră prin Regiunea Inimii purificăm toate aceste sentimente. Fiecare își are rostul său și învățăm cum să le folosim pentru evoluția noastră în mod constructiv. Odată ce am traversat chakrele din regiunea inimii, călătoria continuă în tărâmuri tot mai înalte. Pentru a merge mai departe, calitatea importantă, necesară este generozitatea. Generozitatea inimii este capabilă să elimine diferențele, contrariile sau dwandwas și este capabilă să discearnă lucrurile din perspectiva corectă.
Transcenderea lui Pind Pradesh înseamnă depășirea nivelului terestru al existenței către Regiunea Mentală și, în final, dincolo de Regiunea Mentală în Regiunea Centrală. Vom explora aceste regiuni data viitoare în încercarea de a înțelege, mai mult, înaintarea către libertate.