Călătoria interioară

În timp ce unii dintre noi cred în Dumnezeu, în spirit, în conștiința universală sau cum vreți să-i spuneți, alții nu, însă, indiferent de orientarea spirituală sau religioasă, fiecare dintre noi are nevoie să crească, să se dezvolte, să evolueze. Este o realitate biologică și, în egală măsură, una psihologică, iar fiecare ființă de pe planetă merită să știe că înseamnă ceva pe lumea aceasta și că viața ei este importantă.

Resursele noastre sunt mult mai bogate decât ne putem imagina. În fiecare secundă a vieții, ne cream o realitate prin intermediul gândurilor și al conduitei noastre. De aceea este esențial să înțelegem care este prețul pe care îl plătim pentru gândurile negative. Bucuria de a trăi depinde de modul în care filtrăm realitatea și o interpretăm.

Numai o minte bine antrenată este capabilă să perceapă corect realitatea. Puterea ei este nelimitată. Ayurveda, teoria medicinei indiene, susține că mintea are o influență puternică și asupra corpului, iar absența bolii depinde atât de gradul de conștiință pe care îl putem atinge la nivel mental, cât și de echilibrul pe care încercăm să-l stabilim. Dealtfel, dintotdeauna omul a știut că bolile corpului sunt strâns legate de cele ale sufletului.

Însă pentru a controla impulsurile, și a ne regăsi echilibrul e nevoie de o întreagă reconstrucție a modului de a gândi. În toate culturile grija față de sine cere o permanentă schimbare de perspectivă.

Să ne ocupăm de noi înșine, să fim prieteni cu propria noastră persoană, să ne controlăm, să ne corectăm și sa redobândim astfel plenitudinea – sunt principalele noastre îndatoriri.

Iată câteva căi simple pentru îmbunătățirea ecologiei interioare:

Relaxarea  sau Cum sa vă păstrați rezervele de energie?

Există întotdeauna riscul de a ne polua mintea cu gânduri negative, turbulente, gânduri de îndoială sau frică. Ecologia interioară presupune eliminarea tuturor gândurilor toxice și înlocuirea lor cu atitudini pozitive. Este o muncă personală de desăvârșire a sinelui, pe care putem să o numim și muncă spirituală.

Avem cu toții o oarecare idee despre ce este relaxarea și cum o putem obține. Pentru unii dintre noi, relaxarea presupune sa mergem la un film, să picotim în fața televizorului, să citim o carte, etc. Însă relaxarea nu trebuie confundată cu „timpul la dispoziția noastră” sau cu hobby-urile și recreerea. Când vorbim de relaxare ne referim la o serie de tehnici care urmăresc să elimine și să combată tensiunea pe care o simțim în corp. Tehnicile de meditație, pe de altă parte, au rostul în mod special să calmeze mintea.

O minte extenuată și un corp cu o sănătate șubredă merg “mână în mână”. Nicăieri altundeva omul nu găsește mai multă liniște ca în propriul său suflet, mai ales dacă posedă în forul să interior, noțiuni și tehnici pentru a dobândi o seninătate desăvârșită.

Tehnicile de relaxare pot varia în privința complexității și a timpului necesar practicării lor, de aceea trebuie adaptate pentru fiecare persoană și situație. De pildă, multor oameni ocupați le este dificil, dacă nu chiar imposibil  să-și aloce 10-20 min. pentru exersarea si repetarea unor tehnici de relaxare. Iar apoi, s-ar putea sa fie absolut imposibil pentru o persoană extreme de stresată și în criză de timp să se așeze și să se relaxeze. De aceea în aceste situații s-ar putea cad doar cinci minute pe zi să fie un punct de pornire mult mai rezonabil.

În afară de aceste constrângeri de timp, natura exercițiilor de relaxare trebuie adaptate ca să corespundă stilului de viață și imaginii de sine a fiecărei persoane. Am condus sesiuni de relaxare cu un manager care a ținut neapărat să închidă jaluzele, pentru a nu permite colegilor să vadă că se ocupă cu o activitate pe care o considera nepotrivită cu imaginea sa.  Alții preferă să-și găsească un spațiu liniștit, de regulă acasă, unde își pot oferi perioade mai lungi pentru exercițiile de relaxare, introspecție sau meditație.

Prin urmare, tehnicile de relaxare și meditație trebuie să fie individualizate, croite special pentru timpul pe care îl alocă fiecare în viața lui, în funcție de convingerile, stilul de viață și dorința de a le pune în practică pentru a le testa beneficiile.

Tehnica de Relaxare Heartfulness este concepută pentru a putea fi practicată de către orice persoană, inclusiv pentru cele active și extrem de ocupate.

Întinerirea: Mișcati-vă, meditați, respirați corect!

Înainte de a practica meditația oamenii nu au nici cea mai vaga idee despre numărul uriaș de gânduri care le trec prin minte într-o singură secundă. Și tocmai aceste gânduri sunt cele care ne complică viața. Meditația ne ajută să înțelegem cum funcționează mintea și să oprim zgomotul uriaș din mintea noastră.

Tehnicile de meditație ne pot fi utile, pentru că ne ajută să ne eliberăm mintea de mulțimea de mărunțișuri cu care se umple în viața de zi cu zi și ne-o fac mai alertă, ajutându-ne să ne îmbunătățim performanța în muncă. Prin practicarea meditației și a tehnicilor de relaxare ne putem redobândi energia consumată de-a lungul zilei.

Meditația înseamnă capacitatea de a ne controla propria minte – înseamnă dobândirea unor tehnici care să ne ajute să preluăm controlul când ne simțim tulburați, împrăștiați, etc. Este o modalitate prin care ne putem crește gradul de autocunoaștere.v

Relaxarea și Meditația Heartfulness sunt tehnici care ne permit să ne reînnoim și să reintrăm în contact cu ceea ce este esențial – este o hrană pentru psihic. Verbul „a medita” se poate traduce prin „a te lăsa condus spre centru”.

Conectarea cu sinele superior

Meditația Heartfulness ne ajută să intrăm în contact cu propriul nostru spirit.

Prin meditație dezvoltăm conștientizarea constantă și atentă a ceea ce se întâmplă în lumea noastră interioară. Lucrarea interioară, respectiv „a se cunoaște pe sine”, se concentrează pe înțelegerea interioară a evenimentelor de viață, inclusiv a așteptărilor, motivelor, atitudinilor și a tiparelor obișnuite de gândire.

Se naște curiozitatea: „De ce văd o anumită situație în felul ăsta?” sau „De ce simt ceea ce simt?”, „Ce programe rulează în prezent în mintea mea?” Aceste întrebări duc la descoperirea prezumțiilor predominante despre propria persoană, viață și ceilalți oameni.

Accentul se pune pe conștientizarea experienței interioare și pe validarea internă a adevărului – experimentarea adevărului spiritual în momentul prezent. Auto-observarea duce la trezire, ceea ce motivează apoi dorința de a învăța, de a se dezvolta, de a se maturiza și de a evolua.

Introspecția conduce la descoperirea și la destrămarea vălurilor care întunecă Sinele.  Exista o diferență între a „auzi” un adevăr și a-l descoperi ca o realitate „interioară”.

Despre Gabriela Puskas

804e9e4c25402cd9e7554a2ea44ea915?s=90&d=mm&r=gGabriela are studii aprofundate de business management, un doctorat în economie și oferă coaching pentru performanță atât managerilor tineri aflați la început de carieră cât și antreprenorilor consacrați. Este facilitator și Heartfulness coach și practică meditația de 10 ani.

Pin It on Pinterest

Share This