Cuprins:
Filozofia Heartfulness e simplă!
Maeștrii spun că nu ar trebui să te implici atât de mult în lumea materială, încât spiritualitatea ta să sufere. În același timp, nu ar trebui să te implici atât de mult în spiritualitatea încât viața ta materială să sufere. Cea mai bună abordare pe care am găsit-o până acum, pe care am observat-o în viața mea de zi cu zi, și mai ales în timpul carierei mele de afaceri, a fost integrarea spiritualității cu lumea materială.
Bună dimineața și binecuvântări vouă tuturor. O întrebare pe care am primit-o este de la Parth din Alwar, Rajasthan. „Daaji, cum pot să devin ca tine…” este aici destul de măgulitor, „un bun om de afaceri și o ființă umană bună avand succes în toate?” Ei bine, depinde de ceea ce înțelegi prin „succes”. Filozofia Heartfulness – Sahaj Marg Paddhathi – este foarte simplă, că nu trebuie să nu-ți alienezi viața nici material, nici spiritual.
Trebuie să încerci să le integrezi pe amândouă. Este mesajul clar al indrumatorului meu, Pujya Babuji Maharaj, că în momentul în care ignori una pentru celălaltă, ipso facto, vei suferi. De exemplu, s-ar putea să obtii un mare succes în afacerea ta – familie drăguță, totul merge bine, copiii sunt și ei ascultători, soția este iubitoare și aveți prieteni loiali. Ce mai poți cere?
Ce am realizat în viața mea pentru succesul meu spiritual, pentru progresul meu spiritual?
Dar, dacă inima ta interioară încă tânjește după ceva mai mult, ceva dincolo de acest efemer, și când ești pe patul morții și te gândești: „Ce am realizat în viața mea pentru succesul meu spiritual, pentru progresul meu spiritual?”, atunci te vei întreba: „Da, viața a fost grozavă, familia a fost grozavă, prietenii au fost grozavi, dar undeva, nu am obținut ceva ce ar fi trebuit să obțin în timpul vieții mele – succesul spiritual.”
Apoi, toate aceste achiziții din lumea materială, lumea emoțională, se vor face praf în fața ta. Ele vor deveni lipsite de sens, vezi tu? Chiar vrei să se întâmple asta? Nu. Prin urmare, Maeștrii spun că nu ar trebui să te implici atât de mult în lumea materială, încât spiritualitatea ta să sufere. În același timp, nu ar trebui să te implici atât de mult în spiritualitatea încât viața ta materială să sufere.
Cea mai bună abordare pe care am găsit-o până acum și pe care am observat-o în viața mea de zi cu zi, și mai ales în timpul carierei mele de afaceri, a fost integrarea spiritualității cu lumea materială. Și nu este prea greu pentru a integra spiritualitatea în lumea afacerilor, pentru a-ți conduce afacerea etic, cu conștiința că tot ceea ce fac este să-l slujesc pe „Domnul meu”, „Dumnezeul meu”.
Cum să-mi dezvolt voința de a mă trezi dimineața devreme să meditez?
O întrebare foarte practică de la Parth Sharma, Satna, Madhya Pradesh: „Cum să-mi dezvolt voința de a mă trezi dimineața devreme să meditez?” Cred că „puterea voinței” pentru mine este o chestiune de interes. Îți place înghețata? Presupun că da. Îți folosești voința ca să o ai? Poate că ai nevoie de voință pentru a nu mânca înghețată. Dar pentru a avea înghețată, ai nevoie de voință? Nu, pentru că ești interesat de asta. Îți place, o vrei; asta e pasiunea ta.
Deci, dezvoltă pasiune, dezvoltă interes. Vezi ce poate face meditația. Meditează de câteva ori, când ești treaz. Nu trebuie să te forțezi pentru meditație. Dar meditează, când poți medita, când ești treaz, și vezi ce îți poate face meditația. Și automat, pe măsură ce interesul se va dezvolta, pe măsură ce pasiunea se va dezvolta, experiența te va duce în acea zonă în care sa spui: „O, trebuie să mă trezesc devreme”.
Și de fiecare dată vei putea compara experiențele tale că atunci când meditezi la 5 dimineața, înainte de răsăritul soarelui, sau la 6 dimineața, sau la 10 dimineața, vezi diferența. Uneori meditezi la ora 6, uneori la 5, uneori la 10, cândva la prânz și, ca un om de știință, găsește singur care meditație este mai eficientă. Și când găsești o mai mare intensitate în meditația ta într-un anume interval, alege acel interval de timp pentru meditația ta.
Care este secretul unei vieți liniștite? Când va trece complet această situație pandemică?
O altă întrebare de la Yogesh Narayan, din Chennai: „Care este secretul unei vieți liniștite? Când va trece complet această situație pandemică?” Ei bine, să duci o viață liniștită – depinde de ceea ce intelegi prin „viață liniștită”. Vedeți, fiecare individ are o definiție diferită. Viața liniștită pentru cineva înseamnă a evita ceea ce nu este bun și a îmbrățișa ceea ce este cu adevărat, cu adevărat încântător – care dă pace. Pentru mine, la acest nivel al vieții mele, viața în pace înseamnă nici o controversă, nici dispute – nu numai în mine, ci și în ceilalți.
Deci, nu este suficient să duc o viață liniștită. Dar când văd ceva tulburări în altă parte, mă afectează și pe mine. Direct sau indirect, toți ducem o viață împreună. Duceți o viață echilibrată în așa fel încât să nu fim împinși spre una sau alta. Este ușor să vorbești. Dar să ajungi la o astfel de stare, nu este foarte greu. Meditează bine, fă-ți curățenia corect în fiecare seară și fă-ți rugăciunea înainte de a te culca.
Aceste trei practici simple aduc atât de multă bucurie și echilibru în viață, încât vei fi uimit de modul în care practici atât de simple îți pot revoluționa viața. Și în ceea ce privește Covid, nu știu când va trece. Dar, cercetările, precum și traiectoria, arată că nu se va întâmpla în viitorul apropiat. Ai văzut primul val, ai văzut impactul celui de-al doilea val. Și în mod logic, dacă crezi că o persoană a luat acest Covid în China și cum s-a răspândit în toată China, începând cu acea piață umedă de la Wuhan iar apoi s-a răspândit în întreg orașul Wuhan și zona înconjurătoare, și apoi în toată China și în întreaga lume.
Acum este peste tot. Și face mutații foarte repede. Am văzut Delta, există Delta Plus. Și cine știe câte Delte vor mai veni! Aceste mutații nu au sfârșit. Și de fiecare dată când organismul face mutații, el devine doar din ce în ce mai puternic, foarte rar mai slab, cu excepția cazului în care există o intervenție, o adevărată descoperire științifică, pe care o așteptăm cu toții. Vaccinarea ne poate ajuta să o prevenim.