prasad o ofranda de iubire

În acest articol, aflăm ce este prasadul, cum se oferă și se primește, precum și ce se întâmplă atunci când oferim prasad. Articolul în limba engleză aici.

Dragi prieteni,

Există o liniște în atmosferă după o meditație de grup și în același timp o senzație de așteptare, așa cum stau mireasa și mirele, unul în fața celuilalt, în ziua lor specială. Este o fericită ocazie. Mai întâi își petrec pe după gât unul altuia ghirlande de trandafiri, apoi își pun cu tandrețe și iubire unul altuia pe deget inele încărcate. Apoi fiecăruia i se oferă o mică bucățică dintr-o prăjitură pentru a o plasa în gura celuilalt. Nu este vorba de o prăjitură obișnuită, datorită faptului că a fost divinizată: fie și cea mai minusculă cantitate va aduce bunăstare spirituală și bucurie celui care o primește. Această prăjitură este cunoscută drept Prasad. Cei doi tineri își încep viața maritală oferindu-și unul altuia acest dar divin.

După scurta ceremonie, ei împart apoi Prasadul lor de căsătorie cu cei care se află acolo spre a sărbători împreună cu ei, și păstrează o parte pentru cei care nu au putut veni, dar sunt acolo cu gândul.

prasad o ofranda de iubire 2Zilele speciale de sărbătoare întotdeauna impun atare ofrande speciale. Fie că e vorba de o căsătorie, de nașterea unui copil, sau de orice eveniment marcant. De obicei, noi sărbătorim oferind, din inimă, rugăciuni pline de bucurie lui Dumnezeu, însoțite de mâncare și daruri, pe care le împărțim prietenilor și familiei noastre. Această tradiție există în toate culturile, religiile și grupurile etnice, ca modalitate de a împărtăși bucuria noastră, în primul rând cu Creatorul nostru, apoi cu toți ceilalți.

Există multe exemple: anafura împărtășaniei, aghiazma, dulciuri, prăjituri și ofrande de flori etc. Chiar și obiceiuri din ziua de azi care sunt foarte seculare în natură își află rădăcinile în ofrandele sacre din vechime. De exemplu, tradiția de a aprinde lumânări pe torturile de zi de naștere se spune că provine de la grecii antici, care făceau prăjituri de formă rotundă, spre a onora pe Artemis, zeița Lunii. Lumânările aprinse de pe prăjitură reprezentau strălucirea Lunii, iar fumul de la stingerea lumânărilor purta dorințele lor către zeița care trăia în ceruri.

De dragul simplității, mă voi referi la atare ofrande cu numele de Prasad. Ce este Prasadul? De ce este oferit? Cum anume trebuie să-l primim? Să cercetăm mai îndeaproape aceste întrebări.

ÎNȚELESUL SEMNIFICAȚIEI TERMENULUI

Prasad provine din cuvântul sanskrit Prasāda, care a fost descris la origine în literatura vedică drept o stare spirituală. Într-un text timpuriu, în Rig Veda, Prasāda este descrisă ca fiind o stare mentală pe care o au divinitățile sau înțelepții, în timpul căreia ei simțeau o generozitate spontană, adesea acordându-le favoruri adepților lor. De fapt, mult mai târziu în istorie Prasāda a ajuns să descrie ofranda de lucruri materiale precum haine, flori și alimente, îndeosebi dulciuri.

Cercetând etimologia cuvântului însuși, cele două cuvinte sanskrite care au derivat din el sunt Prasanna și Prasāda. Ambele cuvinte evocă un sentiment plin de bucurie. Prasanna înseamnă „curat, strălucitor și liniștit”. În mod asemănător, atunci când cineva oferă Prasāda,  o face cu multă bucurie, strălucire și limpezime interioară.

CUM SE OFERĂ PRASADUL?

Atunci când oferim Prasad, atitudinea noastră are cea mai mare importanță. Yoghinul din veacul al XX-lea, Babuji din Shahjahanpur, istorisea odată povestea felului în care învățătorul său, Lalaji din  Fatehgarh, făcea ofrande ființelor divine cu ocazia Lunii noi. În conformitate cu moda rituală, el turna apă și o oferea strămoșilor săi din ceruri. Totuși, când Babuji observă ce anume făcea în realitate învățătorul lui, descoperi că de fapt Lalaji transmitea esența apei pe care o oferea ca ofrandă. Prin urmare, nu ritualul exterior este cel care contează, ci condiția interioară, atitudinea din spatele ritualului și felul în care este săvârșit el cu adevărat.

Prin urmare, care este cea mai bună atitudine pe care o putem avea atunci când oferim Prasad? Este una de completă iubire și reverență, cu atâta umilință și inocență noi oferim cea mai puternică parte din ceea ce oferim. Făcând acest lucru, noi creăm o osmoză între ceea ce este oferit și cel căruia îi este oferit. În fapt, aceasta este ceea ce conferă Prasadului calitatea sa bucuroasă și reverența – ceva ce am oferit Creatorului meu, acum pot împărtăși cu toți ceilalți copii al Lui.

Prasadul-o ofrandă de iubire

CUM ÎMPĂRȚIM PRASADUL CELORLALȚI?

Deseori oamenii urmează multe norme de etichetă atunci când împart Prasadul, iar în lumea de azi această etichetă poate, câteodată, părea prea rituală și anacronică. Dar dacă cercetăm știința din spatele etichetei, în scurt timp ne dăm seama că există un scop al fiecărui gest sau ritual definit de către strămoșii noștri. Scopul este, în general, înrădăcinat în principiile științifice și în fiziologia bunăstării într-o manieră extrem de precisă. În India, o astfel de tradiție antică este aceea de a da și a lua întotdeauna Prasad  cu mâna dreaptă. De ce așa?

Să încercăm să înțelegem puțin mai mult despre felul în care corpul, creierul și  nervii noștri funcționează împreună. Mai întâi, atunci când studiem fiziologia corpului omenesc, descoperim că partea dreaptă a corpului este controlată în mod fundamental de către emisfera cerebrală stângă, iar partea stângă a corpului este controlată în mod fundamental de către emisfera cerebrală dreaptă.

În al doilea rând, sistemul nostru nervos vegetativ  controlează răspunsurile noastre fizice automate la situații. El este alcătuit din sistemele nervoase simpatic și parasimpatic. Atunci când sistemul nervos simpatic este stimulat, corpul nostru devine mai activ și mai energic, iar nivelurile endorfinelor și a cortizonului crește. Prin contrast, atunci când sistemul nervos parasimpatic este activat, corpul nostru se relaxează și se calmează, reducând nivelurile de endorfină și cortizon.

Există ceva denumit Lateralitatea Emisferică Cerebrală – fiecare emisferă cerebrală este mai conectată la unul dintre aceste sisteme nervoase vegetative. Atunci când stimulăm emisfera cerebrală dreaptă, ea solicită sistemul nervos parasimpatic, iar atunci când stimulăm emisfera noastră cerebrală stângă ea solicită sistemul nervos simpatic.

Prin urmare, atunci când folosim nara sau mâna noastră stângă, ea stimulează emisfera cerebrală dreaptă, care este conectată sistemul nervos parasimpatic, ajutându-ne să ne simțim mai calmi. De aici, există o practică yoghină de a respira de mai multe ori prin nara stângă, închizând-o pe cea dreaptă, spre a diminua stresul.

Dacă observăm cu atenție, probabil că acesta este motivul pentru care Babuji din Shahjahanpur dădea binecuvântările sale ridicând mâna stângă, în loc de a urma obișnuitul ritual indian de a ridica mâna dreaptă. Scopul era acela de a rămâne calm și relaxat, exercitând puterea de a discerne ce anume era cel mai bine pentru elevarea spirituală a practicantului.

Prin urmare, ce anume se întâmplă atunci când oferim Prasad? Atitudinea noastră cu această ocazie trebuie să fie plină de bucurie, cu un sentiment de iubire și recunoștință față de Divin. Noi dorim să rămânem activi și plini de energie, ceea ce se întâmplă atunci  când dăm din mâna dreaptă, care este conectată cu partea stângă a creierului și cu sistemul nervos simpatic.

Cum împărțim prasadul celorlalți?

CUM SĂ PRIMIM PRASADUL?

Atunci când primim Prasad, de asemenea, tradiția din India este de a-l lua cu mâna dreaptă, care rezonează cu răspunsurile simpatice, așa încât să putem răspunde în același fel sentimentelor de bucurie ale celui care dă. Dacă ar fi să folosim mâna stângă, ea ar rezona cu sistemul nervos parasimpatic, iar noi am fi mai degrabă pleoștiți în loc să împărtășim energia și fericirea celui care dă.

Atunci când ni se oferă Prasad într-o manieră minunată și plină de bucurie, dorim să fim într-o stare la fel de plină de bucurie, recunoscători că primim acest dar. Închipuiți-vă că am fi supărați sau necăjiți atunci când luăm această ofrandă divină în mâinile noastre! Ce mesaj ar da Dumnezeului nostru? Cum ar reacționa sistemul nostru?

Există un alt aspect de mare importanță științifică și spirituală în oferirea Prasadului: doar o foarte mică cantitate de Prasad trebuie să fie dată și consumată. Acest lucru se întâmplă astfel pentru că mica cantitatea dată va rămâne în corp, în loc să fie excretată, ajutând la purificarea întregului sistem.

Știința despre modul în care Prasadul poate purifica sistemul și tămădui bolile spirituale constituie un subiect de profundă înțelepciune pentru o dată viitoare.

Prin urmare, următoarea întrebare se naște în mod firesc:

CUM SE POATE CA TOT CEEA CE MÂNCĂM SĂ DEVINĂ O OFRANDĂ DE PRASAD?

Procesul mâncatului conștient a fost explicat în detaliu în două dintre cărțile lui Babuji din Shahjahanpur, și ne vom ocupa de acest aspect în următorul articol.

Cu iubire și respect,

 Kamlesh

Despre Kamlesh Patel

Daaji KamleshKamlesh D. Patel (Daaji) este cel de-al patrulea îndrumător în tradiția de meditație Heartfulness. Îmbrățișând multiplele roluri ale unui învățător din timpurile moderne, el are capacitatea rară care îi permite să se cufunde adânc în centrul existenței din inimă și simultan să aibă o abordare științifică a cercetărilor originale din sfera meditației, spiritualității și a evoluției umane.

Pin It on Pinterest

Share This