evolutia constiintei 1

Acesta este primul articol dintr-o serie de articole semnate de Kamlesh D. Patel despre evoluția conștiinței și cum practicile spirituale sunt menite să ajute conștiința să se dezvolte și să evolueze. Articolul original aici.

ȘTIINȚA SPIRITUALITĂȚII

PARTEA 1 – CELE TREI CORPURI

Atunci când vorbim despre a țese un destin, un viitor pentru noi, ce înțelegem? În lumea materială, ne dorim o viață bună. De la un apartament cu un dormitor, îmi doresc o casă cu cinci dormitoare; de la a deține o fabrică, îmi doresc să dețin zece fabrici; Visez că am fost promovat din funcția de funcționar în cea de CEO; Vreau o viață de familie fericită și împlinită și să cresc copii, care au de asemenea vieți împlinite.
Din punct de vedere spiritual, suntem preocupați de o imagine mult mai amplă. Pentru a explora în continuare acest lucru, avem nevoie să descriem mai întâi crearea omului. Avem un corp fizic făcut din carne și sânge, care este partea cea mai solidă din noi. În timp se schimbă puțin, în funcție de modul în care ne trăim viața, dar nu se schimbă prea mult. Evoluția fizică se întâmplă pe perioade mai lungi de o viață, așa că nu ne așteptăm ca și corpul nostru fizic să evolueze în această viață. Corpul fizic, este asociat cu materia.
Noi avem de asemenea și un corp subtil, cunoscut sub numele corpul astral sau mental, care este asociat cu energie și vibrații. Aceasta este ceea ce noi numim inima și mintea. Al treilea corp pe care îl avem este corpul nostru cauzal, cauza existenței noastre, care este de asemenea cunoscut și sub numele de suflet. Corpul cauzal este asociat cu starea absolută a nimicului, substratul existenței. Acest corp cauzal este pur, neschimbabil și imuabil, deci nu are nevoie să evolueze.
În corpul fizic și cauzal, nu ne putem aștepta la schimbări evolutive. Atunci când vrem să ne schimbăm gândirea și modelele noastre de comportament, în timpul oricărui proces de auto-dezvoltare, fie că este psihologic sau spiritual, ceea ce evoluează sau se transformă este stratul de mijloc, corpul subtil. Destinul spiritual este strâns legat de purificarea corpului subtil prin îndepărtarea straturilor care îl înconjoară.
În regnul mineral, toate cele trei corpuri sunt atât de strâns legate între ele încât este dificil să le separăm; ele nu au multă libertate. În măsura în care acestea se pot elibera vibrațional, ele au calități diferite și noi le dăm nume, cum ar fi aur, plumb, osmiu etc.

Destinul spiritual este strâns legat de
purificarea corpului subtil prin
îndepărtarea straturilor care îl înconjoară.

În regnul vegetal, cele trei corpuri sunt un pic mai flexibile. Uită-te la un copac. De unde știi că are un corp subtil care răspunde? Ați văzut florile care se deschid atunci când apare soarele? De unde știu ele? Ele răspund atât de frumos, rotindu-se după mișcarea soarelui. Există, de asemenea, o plantă numită mimoză, iar atunci când îi atingi frunzele acestea se strâng. Când este o briză sau o furtună, frunzele și ramurile copacilor dansează, dar în momentul în care cineva încearcă să taie ramura unui copac acesta devine agitat. Poți să îl simți. În plante, corpul subtil și corpul cauzal sunt foarte strâns legate între ele, iar corpul subtil nu prea poate exprima prea multe.
La animale, există o separare mai mare, iar în ființele umane toate cele trei corpuri sunt instabile sau slab conectate. Între diferitele ființe umane, există, de asemenea, diferențe în separare. Cele trei gunas în filosofia Vedica – tamas, rajas și sattvik– se bazează pe cât de slab sau cât de puternic sunt conectate corpurile.
Într-o persoană sattvik, corpul subtil se poate deplasa, în timp ce o persoană tamas este mai mult ca o piatră. O persoană se poate gândi la ceva în altă parte, în timp ce alte persoane cu o capacitate mentală limitată nu pot uneori înțelege nici ceea ce se întâmplă în jurul lor. Chiar dacă le spui despre asta, mintea lor nu poate ajunge acolo. Uneori, când comunicăm, anumite concepte nu sunt înțelese de către cealaltă persoană din cauza incapacității corpului subtil de a le înțelege.

Așadar, la nivelul corpului subtil, putem
să alegem să evoluăm și să mergem dincolo de nivelul existenței animalelor
la nivel uman la nivel divin,
prin extinderea domeniului nostru de conștiință.

Așadar la nivelul corpului subtil, putem să alegem să evoluăm și să mergem dincolo de nivelul animalelor
al existenței la nivel uman la nivel divin, prin extinderea domeniului nostru de conștiință.
Cum putem descrie corpul subtil, și modul în care el evoluează ? Există patru funcții principale ale corpului subtil pe care le vom lua în considerare și acestea sunt:

Chit sau conștiință,
Manas sau facultatea noastră contemplativă,
Buddhi sau intelect și
Ahankaar sau ego-ul.

Toate joacă un rol  în evoluția noastră, iar în ediția următoare le vom explora mai departe.

Va urma…

Despre Kamlesh Patel

Daaji KamleshKamlesh D. Patel (Daaji) este cel de-al patrulea îndrumător în tradiția de meditație Heartfulness. Îmbrățișând multiplele roluri ale unui învățător din timpurile moderne, el are capacitatea rară care îi permite să se cufunde adânc în centrul existenței din inimă și simultan să aibă o abordare științifică a cercetărilor originale din sfera meditației, spiritualității și a evoluției umane.

Pin It on Pinterest

Share This