meditatia si undele cerebrale

Meditația este folosită de mii de ani, dar numai în ultimele câteva decenii știința a început să descopere beneficiile meditației folosind instrumente sofisticate cum ar fi neuro-imagistica, imagistica prin rezonanță magnetică, tehnologia de cartografiere a creierului și de cercetare a genelor. Astfel, oamenii de știință au o capacitate fără precedent de a măsura efectul meditației asupra creierului și ale undelor generate de tiparele de gândire.

14-24 Hz – Unde BETA

Frecvențele undelor cerebrale Beta apar între 14-24 Hz și corespund tiparului „minte ocupată”, comun pentru majoritatea dintre noi. Gama de frecvență Beta este caracterizată de un tip de gândire haotic, fragmentat, dezechilibrat, dominat de emisfera stângă a creierului, în mod obișnuit numit „mintea maimuță”.

8-13 Hz – Unde ALFA

Începutul activității echilibrate ale undelor cerebrale are loc în intervalul de frecvență Alfa, între 8-13 Hz. Cu cât o persoană este capabilă să producă în stări obișnuite de conștiință mai multe valuri de unde alfa, cu atât mai ușor este pentru ea să aibă acces la stări de meditație mai profunde.

4-7,5 Hz – Unde THETA

În domeniul de frecvențe Theta, între 4-7,5 Hz, activitatea echilibrată a undelor cerebrale crește. Starea Theta corespunde nivelelor de experiență vizionară, creativă și intuitivă. Acesta este caracterizat prin imagini și viziuni „interioare”, care sunt în relație cu activitatea crescută theta.

0,5-4 Hz – Unde DELTA

Intervalul de frecvență Delta, între 0,5-4 Hz, aduce un nivel de echilibru „dincolo de minte”, care corespunde cu experiența la cel mai subtil nivel de conștientizare posibilă pentru meditație. Acesta este intervalul în care cei care meditează experimentează ceea ce este numit conștiință unificată (unitate cu toate lucrurile).

Meditatia si undele cerebrale

Articol preluat și adaptat de aici.

Despre Sorin Roșca

IMG WhatsappSorin activează în domeniul media/design. Este implicat în activități de voluntariat de mai bine de 20 de ani. A început să practice meditația în 2005 și este trainer Heartfulness.

Pin It on Pinterest

Share This