Meditația este folosită de mii de ani, dar numai în ultimele câteva decenii știința a început să descopere beneficiile meditației folosind instrumente sofisticate cum ar fi neuro-imagistica, imagistica prin rezonanță magnetică, tehnologia de cartografiere a creierului și de cercetare a genelor. Astfel, oamenii de știință au o capacitate fără precedent de a măsura efectul meditației asupra creierului și ale undelor generate de tiparele de gândire.
Cuprins:
14-24 Hz – Unde BETA
Frecvențele undelor cerebrale Beta apar între 14-24 Hz și corespund tiparului „minte ocupată”, comun pentru majoritatea dintre noi. Gama de frecvență Beta este caracterizată de un tip de gândire haotic, fragmentat, dezechilibrat, dominat de emisfera stângă a creierului, în mod obișnuit numit „mintea maimuță”.
8-13 Hz – Unde ALFA
Începutul activității echilibrate ale undelor cerebrale are loc în intervalul de frecvență Alfa, între 8-13 Hz. Cu cât o persoană este capabilă să producă în stări obișnuite de conștiință mai multe valuri de unde alfa, cu atât mai ușor este pentru ea să aibă acces la stări de meditație mai profunde.
4-7,5 Hz – Unde THETA
În domeniul de frecvențe Theta, între 4-7,5 Hz, activitatea echilibrată a undelor cerebrale crește. Starea Theta corespunde nivelelor de experiență vizionară, creativă și intuitivă. Acesta este caracterizat prin imagini și viziuni „interioare”, care sunt în relație cu activitatea crescută theta.
0,5-4 Hz – Unde DELTA
Intervalul de frecvență Delta, între 0,5-4 Hz, aduce un nivel de echilibru „dincolo de minte”, care corespunde cu experiența la cel mai subtil nivel de conștientizare posibilă pentru meditație. Acesta este intervalul în care cei care meditează experimentează ceea ce este numit conștiință unificată (unitate cu toate lucrurile).
Articol preluat și adaptat de aici.