Namaste ji,

În loc să vă ofer discursuri elaborate, aș dori să vă pun câteva întrebări la care să vă gândiți. Vă rog să reflectați asupra acestui aspect care i-a preocupat pe toți filosofii și adevărații căutători ai lui Dumnezeu.

Când mari personalități precum zeul Krishna, Ashtavakra, și chiar maestrul nostru Babuji, vorbesc într-un mod paradoxal, ne incită să gândim și să ajungem la propriile noastre concluzii venite din inimă și apoi să transpunem aceste concluzii în viața noastră, bazându-ne pe claritatea inimii.

Vă pun tuturor o întrebare, venită de la Patanjali. El promovează intensitatea și sinceritatea în apropierea de Dumnezeu – teevratrata și nisthasheel. Dacă această intensitate în practică, intensitatea iubirii, nu există, atunci el spune că nu poți atinge țelul. Nu poți avea o relație călduță cu nimeni, mai ales cu Dumnezeu. Dar Gita spune un lucru diametral opus – realizează-ți acțiunile într-un mod detașat. Zeul Krishna susține cu ardoare un stil de viață precum un lotus, imitând stilul de viață al unui lotus, adică nu ești afectat de ceea ce te înconjoară.

Ȋn acest caz, cum îți vei intensifica felul în care îți exprimi iubirea față de Dumnezeu? Este o altă întrebare.

A treia sau a doua întrebare, deja pierd șirul. (katmany-evadhikaras te ma phaleshu kadachana…) Acest vers este din al doilea capitol, versul numărul 47. Vă puteți raporta la acesta și să-l recitiți iar și iar și să-l comparați cu Maxima 3 a lui Babuji Maharaj. Veți râde în hohote, deoarece Babuji spune: „Fixează-ți țelul, care ar trebui să fie deplina uniune cu Dumnezeu. Și nu te opri până nu realizezi acest ideal.”

Zeul Krishna spune să nu te gândești la rezultatele acțiunii tale. Cum se împacă inima ta cu aceasta?

Ȋn următorul vers, el vorbește despre abordarea pașnică prin yoga a realizării lui Dumnezeu, versul cu numărul 48. Babuji spune să fii neliniștit, spune adio păcii.

Ashtavakra vorbește despre mulțumire; kshama, arjava, santosh, daya și satyam, cinci calități importante de asimilat. Una dintre ele este santosham. Când ai o inimă mulțumită, cum ai putea crea în inima ta neliniște față de Dumnezeu?

Vă rog să reflectați asupra lor, să vă gândiți la ele, să le analizați și vedeți ce înțelegere înflorește în inimile voastre.

Mulțumesc!

Despre Kamlesh Patel

Daaji KamleshKamlesh D. Patel (Daaji) este cel de-al patrulea îndrumător în tradiția de meditație Heartfulness. Îmbrățișând multiplele roluri ale unui învățător din timpurile moderne, el are capacitatea rară care îi permite să se cufunde adânc în centrul existenței din inimă și simultan să aibă o abordare științifică a cercetărilor originale din sfera meditației, spiritualității și a evoluției umane.

Pin It on Pinterest

Share This