[…] când închizi ochii și observi, fie că emiți energie sau fie că primești energie. Apoi te verifici din nou după câteva ore și vezi ce se întâmplă. Emiți și primești energie, acest ciclu va continua să se schimbe.

Ce sunt ciclurile naturale?

În această sesiune, aș dori să vorbesc despre ciclurile naturale. Care sunt aceste cicluri naturale? Pentru început, avem acest tipar foarte regulat de respirație – inspiri, expiri. Și el continuă, continuă și iar continuă. Un alt ritm sunt bătăile inimii noastre.

Există un alt nivel care e bine să-l înțelegem și se află la un nivel mai profund. Acesta este fluxul de intrare și de ieșire al energiei. La fel cum inspirația și expirația de aer continuă și continuă, iar dacă sunteți mai atenți vedeți că ambele nări reacționează diferit. Observați. Faceți așa.

[Respirație completă] una dintre nări va fi foarte liberă, cealaltă nară nu este la fel de fluentă. Dacă verifici după două ore, poate că este la fel, poate că este diferit. Dar cu siguranță există o diferență între noapte și zi [în tiparul nostru de respirație.] Predispoziția noastră genetică este orientată ca reacție la ciclurile solare. Strămoșii noștri aveau o rutină specifică de viață, bazată pe această mișcare zilnică a Soarelui. Cele mai multe activități au fost efectuate în timpul zilei. Nopțile erau pentru odihnă. Există un model special al mișcării respirației. Pe durata nopții respirația va fi predominat pe nara stângă iar ziua va fi dominat pe nara dreaptă. La fel este și fluxul de mișcare a energiei.

Când închizi ochii, observi fie că emiți energie sau fie că primești energie iar apoi te verifici din nou după câteva ore și vezi ce se întâmplă. Deci, acest corp emite energie și primește energie, prin urmare și acest ciclu se va schimba. Și dacă poți să observi și să corelezi lucrurile, atunci vei înțelege că și acesta urmează un tipar de respirație și acest tipar de respirație urmează ciclul Soarelui.

Ciclurile naturale și cum să prezici starea de sănătate

Când acest ciclu este perturbat la nivel fiziologic și nara mea dreaptă domină în timpul zilei. E în regulă. Acest lucru este firesc.

Dar, dacă în locul nării drepte este activă nara mea stângă în cea mai mare parte a zilei, cred că atunci ceva nu este în regulă cu sănătatea mea. Acesta este modul în care yoghinii antici obișnuiau să prezică ziua când nu se simțeau bine.

Ciclurile naturale și efectul lipsei de somn

Suntem obișnuiți să dormim noaptea. Este dificil să schimbăm acest tipar. Și este dovedit științific că persoanele care lucrează noaptea, în ture lungi de noapte sau acele persoane care rămân treji după miezul nopții, atunci când le măsurăm starea de sănătate timp de câteva luni, un an sau doi, veți vedea un impact vizibil asupra sănătății lor. Acest lucru se datorează acestei incapacități de a dormi noaptea. Aș dori să vă aduc la cunoștință o frumoasă discuție susținută de Jeff Iliff.

Puteți căuta discursurile lui pe TED Talks (vezi mai sus): „Un motiv în plus să dormi bine” – unde Jeff menționează modul în care sistemul nostru neurologic se detoxifică în timpul somnului. Deci, în cercetările sale, el a descoperit că spațiul dintre celulele creierului, este cel care permite fluidului cefalorahidian să curgă. La un individ normal, al cărui mod de somn este în regulă, acest drenaj al lichidului cefalorahidian este în mod eficient capabil să elimine toxinele. La indivizii privați de somn aceasta este o imposibilitate. Eficacitatea eliminării toxinelor se reduce foarte mult. Când tu însuți nu ai dormit, ce se întâmplă dimineața? Devii ciudat, devii irascibil.

Persoanele care sunt private de somn nici nu se pot angaja în discuții creative, discuții fructuoase. Deci, este bine să ne oferim posibilitatea de a dormi confortabil/luxos, de a dormi devreme, dacă este posibil.

Afluxul și refluxul de energie explicate

Așa cum spuneam, la fel există intrarea și ieșirea fluxului de energiei din sistemul nostru, tot timpul. Asta înseamnă că, dacă suntem capabili să medităm și să primim transmisia, atrăgând energia spre interior și dacă se întâmplă acest lucru – atragerea energiei spre interior în timpul meditației – dacă aceasta se potrivește cu ritmul nostru natural de influx de energie, atunci ar fi minunat. Dar dacă în acel moment, când mă aflu într-o stare în care energia se stinge și îmi vine să meditez spunând: „O, să las transmisia să intre”.

Ce se întâmplă acum? Acum încerci să meditezi împotriva fluxului, a fluxului natural. Este ca înotul împotriva cursului de apă. În mod automat, chiar înainte de răsăritul soarelui sau cu o oră înainte de răsăritul soarelui, sistemul tău natural este făcut să atragă energie spre interior. Și chiar înainte de apusul soarelui, energia va ieși. Vei observa asta. Și de aceea te va ajuta să scapi de multe lucruri din sistem (corp), prin procesul de curățire – atunci când arunci complexitățile și impuritățile inutile din sistem, împreună cu fluxul de energie, care este în ritmul lui natural. Astfel curățirea va fi mai eficientă. Dacă aștepți să vină noaptea, atunci fluxul natural se va schimba.

Desigur, poți face curățirea, dar nu va fi la fel de eficientă. Am constatat că majoritatea indivizilor care meditează cu mine au găsit acest ritm special, că atunci când medităm împreună, dimineața devreme înainte de răsăritul soarelui, când afluxul de energie este natural în acel moment și în care meditația este ajutată și de transmisie, potențează impactul asupra sistemului nostru.

Ce este un răspuns simpatic și parasimpatic?

În timpul zilei, când nara dreaptă ar trebui să domine, toate activitățile noastre zilnice necesită forță – mișcarea mâinilor, mișcarea picioarelor și ești mereu în mișcare – este un răspuns simpatic.

Noaptea ai nevoie de odihnă. Întregul sistem cere o odihnă adecvată. Este de natură parasimpatică. Vei observa că nara stângă va fi mai proeminentă, dominând în timpul nopții, momentul odihnei. Ce se întâmplă când îți este frică, ești anxios, în măsura în care inima ta începe să bată din ce în ce mai repede? Este un răspuns simpatic, care este legat de nara dreaptă. Toate răspunsurile simpatice, putem spune cu siguranță, că nara dreaptă va predomina în acele momente.

Cum să controlați furia?

Deci, pentru a inversa acest lucru, contracarează-l, în momentul furiei sau chiar înainte de a te enerva, respiră adânc și aș sugera, astupă nară dreaptă cu degetul mare și respiră profund cu nara stângă. Simte-l în abdomen și apoi eliberează-l. Și din nou, același lucru cu nara stângă. O faci de opt-nouă ori, chiar de zece ori. Drept urmare, vei simți că bătăile inimii au scăzut puțin. Ai devenit mai liniștit iar mânia s-a risipit în mare măsură. Sistemul parasimpatic a intrat în joc.

Despre Kamlesh Patel

Daaji KamleshKamlesh D. Patel (Daaji) este cel de-al patrulea îndrumător în tradiția de meditație Heartfulness. Îmbrățișând multiplele roluri ale unui învățător din timpurile moderne, el are capacitatea rară care îi permite să se cufunde adânc în centrul existenței din inimă și simultan să aibă o abordare științifică a cercetărilor originale din sfera meditației, spiritualității și a evoluției umane.

Pin It on Pinterest

Share This