Introspecție, retragerea simțurilor, meditație

[…] Fie că vorbim de meditație, gătit sau șofat, sau orice faci la locul de muncă – fă-o perfect ! Ori de câte ori atenția se concentrează sută la sută în astfel de activități, oferă sau dedică acea muncă Preaiubitului. Puteți vedea în diagramă. E foarte simplu de înțeles.

Prima porțiune este lumină, a doua este întuneric, iar mijlocul are o combinație atât de lumină, cât și de întuneric. Această creație, tot universul celor trei atribute este exact de aceeași formă, iar toate creaturile – oamenii, animalele, îngerii, cerul și pământul – toate sunt create în proporții inegale. Veți ști acest lucru fie că te uiți doar la o furnică sau o termită. Toate cele trei inele sunt distincte în jurul ei. Aici la fel, identificându-ne cu exteriorul, îndepărtându-ne de Centru, îndepărtându-ne de Suflet, putem spune că este ca un fel de Aakraman, agresiune.

Prathikraman înseamnă „retragere” (introspecție). Prathyahaar [retragerea simțurilor], este și ceva asemănător, când ne orientăm atenția înspre interior, spre Centru, începând cu prima încercare de a simți prin Dhyana [meditație], în timp ce ne retragem în interior, cu toată atenția centrată spre singur obiect. Și încet, încet, menținem această stare. Care este această stare pe care încercăm să o menținem? Este exact acea starea la care ajungem după fiecare meditație.

Ce este o stare meditativă?

Aceasta este una dintre abordări. Încercăm să menținem în interior acea stare de meditație. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci există o altă cale mai ușoară, prin care să rămânem absorbiți în muncă – oricare ar fi munca pe care o facem – și să ne concentrăm toată atenția asupra acelei lucrări – atenție totală- astfel încât acea muncă să fie îndeplinită perfect. Dar gândul din spate, în timp ce împlinesc și îndeplinesc acea lucrare este: „ofer această lucrare, dedic această lucrare lui Dumnezeu, Maestrul meu”. Aceasta este o altă metodă alternativă dacă starea de meditație nu este posibilă.

Până la urmă, ce este o stare meditativă? Starea meditativă nu e altceva decât o minte total concentrată. Ne-am dedicat și concentrării totale, în manieră perfectă. Fie că este vorba de meditație în sine, sau gătit sau șofat, sau indiferent ce faci la locul de muncă – fă-o perfect. Iar ori de câte ori atenția e concentrată sută la sută în astfel de activități, oferă sau dedică acea muncă Prea-iubitului.

Cum definim procesul de creație?

Deși cuvântul „creație” este greșit, totuși exprimă în mod adecvat ideea noastră. I s-a atribuit cuvântul Brahmanda, sau macrocosmos. Aceste trei stări se găsesc în el și toate ființe și creaturi din el sunt copiile lui în miniatură. Aceste corpuri, sau suma totală a corpurilor lor, se numesc Pind sau microcosmos. Acest microcosmos este copia macrocosmosului, ale cărui calități se găsesc în el în miniatură, așa cum se arată în exemplul furnicii sau a termitei. Primul inel luminos este Polul Nord sau regiunea arctică. Al doilea inel întunecat este Polul Sud, sau regiunea Antarctică. Hindușii nu dorm niciodată întinzându-și picioarele spre Polul Sud, doar când mor.

Dar și acest lucru necesită un anumit grad de lămurire. Creația, după cum am înțeles, este rezultatul acestei amalgamări a lui Purusha [Eul Cosmic Original, principiul masculin] și Prakriti [cauza primordială a creației, principiul feminin].

Când vorbim despre acești curenți, atât pozitivi, cât și negativi care coboară din Sursă, ei se amestecă. Și orice a fost creat, întotdeauna poartă o anumită polaritate. Pământul are polaritatea sa. Și corpul nostru are propria polaritate: Polul Nord versus Polul Sud, capul față de picioare, partea cea mai joasă a corpului are o anumită sarcină iar partea cea mai de sus a corpului are o altă sarcină. Între aceste sarcini există o oarecare diferență.

Diferența de potențial: macrocosmos și microcosmos

Fără acest diferențial, nu ar exista nicio mișcare. Și electricitatea se deplasează din cauza asta, ce numesc ei „diferență de potențial”. Dacă considerăm Pământul ca fiind macrocosmos, iar noi înșine un microcosmos, există o polaritate în acest macrocosmos și o polaritate în microcosmos. Să spunem că Polul Nord are o anumită sarcină, și acest cap are o anumită sarcină. În general, considerăm sarcina Polului Nord și sarcina capului nostru ca fiind similare.

Când capul nostru este în sincronizare cu acest Pol Nord, atunci ce se întâmplă ? Se resping. Se resping vibrațional reciproc. Deci, ce se întâmplă ? Fluxul de energie continuă să se scurgă și se epuizează prin picioare. Vibrațiile energetice se scurg prin picioarele tale, datorită acestui impact de respingere al unei anumite sarcini ale Polului Nord a Pământului, care respinge sarcini similare prezente la nivelul capului. Pentru a atrage energia în timpul somnului înspre sus, ca mintea ta să rămână și ea energizată, trebuie să inversezi poziția.

Așadar, acesta este singurul motiv pentru care această compatibilitate vibrațională o folosim în avantajul nostru și încercăm să ne menținem capul în așa fel încât energia să rămână intactă iar noi să nu ne secătuim atât de mult. Când dormim, să orientăm capul spre sud este mai bine decât să îl ținem spre nord.

Despre Kamlesh Patel

Daaji KamleshKamlesh D. Patel (Daaji) este cel de-al patrulea îndrumător în tradiția de meditație Heartfulness. Îmbrățișând multiplele roluri ale unui învățător din timpurile moderne, el are capacitatea rară care îi permite să se cufunde adânc în centrul existenței din inimă și simultan să aibă o abordare științifică a cercetărilor originale din sfera meditației, spiritualității și a evoluției umane.

Pin It on Pinterest

Share This